Nyt on sitten kesä ihan virallisestikin, kai. Sunnuntaina näin pääskysen, mutta on vähän koleat ilmat vielä(kin.) Saa nähdä miten kesä tästä muotoutuu, vai jääkö se jumittamaan nykyiseen tilaan (viikossa max 2-3 päivää aurinkoa, 3-4 päivää harmaata, 1-3 sadetta)
Oho tulipa tynkäpostaus muttei ole sen kummempaa asiaa niin palataan tuonnempana!
Moi!
VastaaPoistaEn tiedä kirjoitatko tätä blogia enää ja luetko siis tätä viestiä mutta aina täytyy kokeilla ;) Olen abi ja suunnittelen opiskelua Britanniassa. Olen miettinyt economics- ja management-opintoja ja yliopiston valinta tuottaa tuskaa! Sun blogista olen jo saanu aika hyvän käsityksen yliopistoelämästä, mutta osaatko yhtään kertoa yliopiston arvostuksesta? Ilmeisesti ihan hyvä? Entä millaisilla papereilla itse pääsit sisään? Kiitos superpaljon jos jaksat vastata :)
Moikka, olen ollut vähän kesätauolla...
PoistaMulla oli aika hyvät paperit, 5 x E, M ja C, mutta ei se ihan hirveästi auttanut! Ulkomaisilla papereilla ja etenkin välivuoden jälkeen hakiessa tuntuu olevan vähän sattuman kauppaa minne pääsee :D Mutta ei siitä kannata lannistua, ja etenkin jos olet abi niin voit vielä vaikuttaa ainakin osaan arvosanoistasi. Esimerkiksi jos olisin abovuonna tiennyt hakevani Englantiin, olisin jättänyt Magnan ja Cum lauden kirjoittamatta. Tämä siksi, että Englannissa ei heru lisäpisteitä laaja-alaisuudesta, kuten suomalaisissa yliopistoissa.
Yliopiston valinnasta: Ihan todella henkilökohtainen juttu, toiset esim viihtyy maalla/pikkukaupungissa ja toiset ei. Jotkut tykkää että olisi muitakin suomalaisia ja toisista se on kamalin ajatus ikinä. Kun valitset paikkoja, kannattaa miettiä että olet siellä sitten seuraavat kolme tai neljä vuotta, riippuu tutkinnosta.
Lancaster on kyllä ihan ok arvostuksen suuhteen, mutta kaikki riippuu laitoksesta. Omani (Accounting & Finance) on hyvä, tämä paikka ei ole mitenkään economicsista tunnettu mutta suurin osa luennoitsijoista on ollut hyviä. Haastatteluissa käydessä on ollut ärsyttävää että tämä on niin kaukana Lontoosta, tuli vähän liikaa säätöä välillä sen takia. Managementia mulla ei ole ollut yhtään niin en siitä osaa sen enempää valitettavasti sanoa. Jos johonkin sellaiseen päädyt, varaudu kirjoittamaan paljon esseitä.
Huomioitavaa:
- Lukukausimaksut ovat monissa paikoissa nousseet £9000/ vuosi tasolle, eli n. £27000 koko tutkinnosta, euroina n. 34000. Onko Englannissa opiskelu sen arvoista? Voi olla, mutta se kannattaa miettiä tarkkaan. On Skotlanti ja muitakin maita, sekä Erasmuksia sun muita millä pääsee vuodeksi (ilmaiseksi) vaihtoon. Itse en olisi omasta tutkinnostani maksanut noin paljoa ainakaan Lancasterissa.
- Huomioi myös korkeammat elinkustannukset
- Katso ennemmin laitoskohtaisia rankingeja kuin koko yliopiston. Älä katso MBA-tason rankingejä, koska harvemmin alemman tutkinnon opiskelijoilla on samoja luennoitsijoita
- Tutustu oppiaineisiin ja mieti mitä haluat. Economics voi olla aika erilaista eri paikoissa, hyvin teoreettista, kunnon kansantaloustiedettä, tai sitten enemmän business economics tyyppistä. Economicsiin vaaditaan usein myös hyvä matikka
- Iso-Britannian Suomalainen opiskelijayhdistys on hyvä. forum.isory.org, sieltä löytyy paljon keskustelua aiheesta, mm hakuprosessista
- Tilaa kiinnostavilta vaikuttavista yliopistoista katalogeja. Lähettävät yleensä ilmaiseksi ja voit sitten rauhassa lukea ja tutkia kurssisisällöt
Ja tarkoitus ei ole lannistaa, vaan varmistaa että syntyy hyvä päätös, suuntaan tai tosieen :) Jos on muuta kysyttävää niin vastaa kyllä, ehkä pienemmällä viiveelläkin ;)
Kiitos tosi hyödyllisestä vastauksesta! Noi rahajutut mulla onkin tällä hetkellä suurin mietinnän aihe, kymmenien tuhansien eurojen lainojen takia yliopison valinta on vieläkin hankalampaa (mikä on tarpeeksi hyvä muttei liian hyvä etten pääsisi sisään... Skotlantiinkin aion laittaa hakukohteita. Tällä hetkellä olen vielä vähän hukassa eli voi olla että kyselen vielä lisääkin :)
Poista