torstai 10. helmikuuta 2011

Opiskelusta

Taannoin toiveissa nousi esille kurssini ja mitä täällä teen. Eli virallisesti pääaineena on rahoitus (johon liittyy liikaa pakkokirjanpitoa ja -tilastotiedettä) ja sivuaineena kansantaloustiede ja jotain epämääräistä project/operation managementia. Käytännössä mulla on kuitenkin enemmän kansista (melkein puolet) kuin mitään muuta yksittäistä ainetta. Mietinnässä on säännöllisin väliajoin ollut koulutusohjelman vaihto "puhtaaseen" rahoitukseen tai joint majoriin finance & econ, lähinnä sen takia että saisi kirjanpitoa vähän vähemmäksi. En ole vielä kuitenkaan tehnyt mitään päätöksiä, saa nähdä miten käy kun tulee ensi vuoden kurssivalintojen aika. Loppujen lopuksi mulla on kuitenkin melko samanlaiset kurssit kuin noilla, täytyy katsoa mistä erot sitten syntyisivät.

En viitsi laajemmin selittää mitä tehdään, koska se voi lipsua vähän tylsyyden ja ammattisanaston puolelle. Pääasiassa toisen vuoden jälkeen on tarkoitus osata tuottaa pelkistettyjä kansainvälisten standardien mukaisia kirjanpitojuttuja (financial statements, mitä ikinä suomeksi onkaan), tulkita niitä ja niiden numeroita, ymmärtää miten pörssi ja arvopaperimarkkinat toimivat, miten osakkeiden ja obligaatioiden hinnat määräytyvät ja pohita investointien kannattavuutta. Näiden lisäksi sitten kaikkia "kivoja" tilastojuttuja SPSSn kanssa, syötetään dataa, sohitaan vähän nappuloita ja voilá, tulee kuvaajia ja taulukoita joita taas tulkitaan.

Eniten olen viime aikoina keskittynyt kansikseen, tarkemmin makroon. Luojan kiitos viime vuoden puolella pääsin eroon mikrosta ja yritysteoriasta? (theory of the firm) ja kuluttajista, nyt on kaksi kurssia makroa ja mielenkiintoisemmat kuviot. Eli miten asiat toimivat kokonaisuudessa. Alla on oikein tyhjentävä (ja hyvä) klippi aiheesta, näitä teorioita jauhettiin viime vuonna ja jatketaan yhä. Löytyy varmaan englanninkielisillä teksteilläkin jos jaksaa kaivaa.


2 kommenttia:

  1. Osaisitko sanoa jonkun - tunnetun ja/tai suomalaisen - henkilön, jolla on saman tyyppinen koulutus kuin sinulla?

    Tai vaihtoehtoisesti voitko nimetä mahdollisia työpaikkoja tai työtehtäviä?

    VastaaPoista
  2. Periaatteessa tämä vastaa KTKta (kauppatieteiden kandidaatti) aika pitkälle, mutta mulla ei ole esim. markkinointia tai yrittäjyyttä ollenkaan, mutta enemmän kansista ja varmaan jotain muuta.

    En tiedä miten tällä työllistyisi Suomessa (siis pelkällä kandilla, maisteri kun halutaan yleensä joka paikkaan), mutta täällä voi tehdä melkein mitä vaan kunhan tutkinto on edes etäisesti järkevä, hyvin suoritettu ja hyvästä yliopistosta, koska yrityksillä on graduate-ohjelmat, joissa koulutetaan tehtäviin parin vuoden ajan. Pääasiassa tällä tutkinnolla ollaan pankkiireita, analyytikkoja, puoliekonomeja (kunnon ekonomiksi tarvitsee maisterin) ja muita taloushallinnon ihmisiä. Tai mitä vaan muuta business-juttua, voin vaikka hakea Sainsburyyn ostajaksi.

    Vähän lavea ja epämääräinen selitys, kysy lisää jos ei tullut vastausta :D

    VastaaPoista