maanantai 21. helmikuuta 2011

Storytelling

On tullut tarinoitua muualla niin en ole ehtinyt tänne kirjoitella (eipä sillä että mitään mainittavaa olisi tapahtunut.) Perjantaina oli business and international macroeconomicsin mid-term (koe), joka vei kirjoituskapasiteetin aika lailla kokonaan, ja siltikin - tai juuri siksi - olin liian hidas itse kokeessa. Formaatti on seuraava: kahdeksan kysymystä, annetaan kolmisen viikkoa etukäteen, kokeeseen tulee neljä, joista kolmeen pitää vastata (eli seitsemän täytyy valmistella.) Aikaa 45 min eli 15 per kysymys. Näiden kysymysten parissa sitten vietettiin kohtuullisen paljon aikaa: ensin täytyy löytää vastaukset, kirjoittaa ne, ymmärtää, muokata, harjoitella diagrammien piirto, tiivistää ja opetella ulkoa viimeisin versio. Sanomattakin lienee selvää ettei kuvio ole todellisuudessa ihan näin simppeli :D Aiheena oli makron perusteorioita: Keynesian Cross, IS-LM (investement-saving–liquidity-money), AD-AS (aggregate demand/supply) + Solow-model. Sitten oli muutama ajankohtainen kysymys lamasta sekä Kiinan ja USA:n kauppataseesta (? trade balance.) Ja otsikko juontuu siitä, että aina pitää "tell the story" jonkin muuttujan vaikutuksesta ja transmissiomekanismeista (transmission mechanisms.)

Valittuja paloja eri luennoitsijoilta:

Inflaatiosta: "It's like taking drugs. Feels good in the short run, but in the long run effects are very bad."

"Economics is a sexy subject because it has many curves."

Portfolioasioista: "So, basically it seems you have two equally shitty options and you have to choose which one to take."

Kirjanpidon luennoitsijat eivät sutkauttele koskaan mitään harmaissa villapaidoissaan, kansis saattaa toisinaan olla jopa viihdyttävää kummallisten esimerkkien takia. Ennen joulua peliteoriaa tarkasteltiin tutorin noin 5-7 vuotiaan pojan kanssa. Kyse oli siitä, että kannattaako olla kiltti. Ensimmäinen pelaaja oli poika, toinen joulupukki, ja sitten tehtiin decision tree ja täyteltiin payoffsit ja niinhän siinä kävi että kannattaa olla kiltti!


Apua en kyllä ikinä voi puhua kansiksesta suomeksi. Ei mitään käsitystä mitä termit ovat...

Muihin asioihin. Kiire ei lopu tähän, pitää alkaa tehdä esseitä ja ryhmätyötä, mutta yritän saada kirjoitettua loppuun muutamia keskeneräisiä tekstejä ja ajastella niitä.

2 kommenttia: